OBELEŽITEV DNEVA EVROPE

V petek, 19.maja 2017, smo dijaki sodelujoči v projektu Šola ambasadorka EU, pod mentorstvom prof. Suzane Černe, organizirali prireditev ob praznovanju dneva Evrope. Na Trg Evrope, kjer je bila 1. maja 2004 proslava ob vstopu Slovenije v EU, smo povabili dijake drugih in tretjih letnikov gimnazije Nova Gorica ter dijake iz italijanskega liceja Duca d’Abruzzi iz Gorice.

Sledil je čas za delavnice in druženje. Udeležencem smo pripravili kar sedem zanimivih delavnic, v katerih so lahko pisali in ustvarjali na temo Evropa, se učili evropskih jezikov, ali z udeležbo na orientacijskem pohodu spoznavali zgodovino in kulturne zanimivosti domačega kraja. Lahko so zavrteli tudi posebno kolo sreče, kjer so se preizkusili v poznavanju EU. Gledališka igra, ples in pesem, so na trgu ustvarili prijetno in sproščeno vzdušje prijateljskega sodelovanja.

Vsaka delavnica je nato na zaključni prireditvi predstavila svoje izdelke oz. povzela najvažnejše misli in spoznanja. V tem delu prireditve se nam je kot slavnostna govornica pridružila tudi evropska poslanka ga. Patricija Šulin.

V uvodnem delu prireditve smo predstavili naš projekt Šola ambasadorka EU, nato pa naredili kratek pregled najvažnejših dogodkov v zgodovini članstva Slovenije v EU, od uvodnega leta 2004 do danes.

Dijake je nato pozdravila tudi ravnateljica gimnazije Nova Gorica, ga. Jasna Rojc, podžupanja mestne občine Nova Gorica, ga. Ana Zavrtanik Ogrin ter vodja informacijske pisarne Evropskega parlamenta Slovenije g. Klemen Žumer. Prireditev je obogatil tudi šolski pevski zbor z evropsko himno Odo radosti.

Prireditev smo sklenili s postavitvijo »žive zastave EU«, ki je simbolizirala dejstvo, da lahko kljub različnosti s sodelovanjem in povezovanjem dosežemo skupni cilj v dobro vseh.