ZDRUŽENI V RAZLIČNOSTI
Pogovor z dr. Jernejo Jug Jerše

 

13.4.2017 smo dijaki tretjih letnikov Gimnazije Nova Gorica v gledališki dvorani Gimnazije Nova Gorica gostili dr. Jernejo Jug Jerše, svetovalko za ekonomsko politiko v Evropski Uniji, ki dela na Evropski komisiji v Bruslju. Pod vodstvom mentorice Suzane Černe smo pripravili prireditev Združeni v različnosti, kjer smo dijaki širili ter obnavljali svoje znanje o Evropski Uniji, ter prisluhnili pogovoru z dr. Jernejo Jug Jerše o aktualnih temah in vprašanjih s katerimi se bori Evropska Unija. V pogovoru smo dijaki izvedeli marsikaj novega, med drugim nam je gostja podrobneje razložila ozadje problemov, s katerimi se Evropska Unija spopada ter nam predstavila svoj pogled nanje, in nam s tem razširila obzorje.

Eden izmed teh je zagotovo potegovanje Gimnazije Nova Gorica za naziv Šola Ambasadorka EU, v sklopu katerega bomo dijaki poleg že izpeljanih projektov pripravili še mnoge druge. Poleg prireditve Združeni v različnosti in pogovora z dr. Jernejo Jug Jerše smo pripravili tudi debato o aktualnih evropskih vprašanjih v angleškem jeziku ter tekmovanje v poznavanju Evropske Unije. V knjižnici Gimnazije Nova Gorica bomo postavili tudi informacijsko točko o Evropski Uniji ter dijaki se bomo udeležili debate na dogodku Korenine in krila EU 5. maja 2017 v Ljubljani. Dan Evrope bomo pa obeležili na prav poseben način, saj bomo 19. maja na trgu Evrope v Novi Gorici prisluhnili evropski poslanki Patriciji Šulin.

Velik del pogovora smo namenili tudi mladim ter njihovemu položaju v EU, ki se vedno bolj izboljušuje, kar je razvidno tudi iz tega, da imamo mladi možnost sodelovati pri takšnih projektih kot je ta. Gostja pa nas je za konec pospremila z besedami: “Na mladih svet stoji,” ter nam tako vlila dodatno motivacijo za izpeljavo čim več takšnih projetkov.